Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron cestuje víc než jeho předchůdci, navštívil už 27 zemí

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Za první rok svého vládnutí navštívil francouzský prezident Emmanuel Macron již 27 zemí, čímž v zahraničních cestách předehnal své předchůdce. Macron své výlety obhajuje slovy, že jsou pro Francii nesmírně důležité.

Macronův předchůdce François Hollande během prvního roku ve funkci navštívil 24 států, aktivnější Nicolas Sarkozy, který byl hlavou Francie před Hollandem, pak 26 zemí. Celkem Macron strávil v zahraničí již 68 dní, o deset víc než Hollande a o 14 víc než Sarkozy.

"Je to pro naši zemi velmi důležité. Lidé také očekávají, že jejich prezident bude hájit jejich zájmy na mezinárodní úrovni," řekl Macron v květnu. "Je nezbytné, abychom se ujali své role ve světě, který tak trochu šílí, abychom byli zprostředkovateli," dodal.

Podle historika Christiana Delportea obecně platí, že cestování po světě přidává prezidentovi na vladařské prestiži. "Hlavním poselstvím je, že Francie se vrací na mezinárodní úroveň," řekl AFP politolog Philippe Maarek s tím, že tím Macron také svým krajanům vzkazuje: "Já, Macron, komunikuji s celým světem".

Macron, který je nejmladším prezidentem páté republiky, si někdy vybírá země, které jeho předchůdci v prvním roce pobytu v Elysejském paláci ani nevyzkoušeli, jako například Austrálii. Přitom Oceánie představuje významný ekonomický zájem, soudí Maarek.

Podobně jako předchozí prezidenti navštěvuje Macron hlavně Evropu (přes 80 procent všech cest). Na druhém místě je pak Afrika, kde Francie udržuje úzké vztahy se svými bývalými koloniemi. 

Témata:  Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.