Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké Colorado sužují lesní požáry. Oheň ohrožuje domy, úřady nařídily evakuaci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.abc.net.au

Denver - Americký stát Colorado už týden sužují rozsáhlé lesní požáry. Dosud bylo evakuováno na 1200 domů a 90 procent ohňů není pod kontrolou. Národní meteorologická služba upozornila na vysoké nebezpečí požárů i ve státech Nové Mexiko, Arizona a Utah.

Úřady v Coloradu ve čtvrtek nařídily evakuaci stovek lidí, oheň by mohl do několika hodin dospět k jejich obydlím. Týká se i města Hermosa.

V Coloradu od minulého týdne požáry zničily 2000 hektarů pozemků. Nařízena byla evakuace 1200 domácností a lidé z dalších 1600 domů se mají na odchod připravit, řekla mluvčí okresu La Plata.

S požáry v zalesněné oblasti bojuje 600 hasičů. Ve dne na místě teplota dosahuje 30 stupňů Celsia a oheň pomáhá šířit vítr. Oheň zatím nepřekročil dálnici 550, takže domy nacházející se východně od ní jsou v bezpečí.

Požár, který se rozhořel koncem května v Novém Mexiku, dosud strávil téměř 15.000 hektarů porostu. I tam jsou nasazeny stovky hasičů a ohně jsou pod kontrolou ze 66 procent.

Témata:  požáry v USA USA přírodní požáry

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy