Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo vydalo zatykač na Asadova generála, páchal zvěrstva a válečné zločiny

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Berlín - Německo vydalo zatykač na Džamíla Hasana, předního velitele armády syrského prezidenta Bašára Asada. Podle spolkové prokuratury se dopustil válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Hasan dohlížel na nejhrůznější zločiny páchané syrskými tajnými službami. Jednalo se mučení, znásilňování a vraždu nejméně stovky lidí v letech 2011 až 2013, napsal Der Spiegel. Hasan čelí také obvinění z popravování politických vězňů bez spravedlivého soudu.

Syrský advokát, který se specializuje na problematiku lidských práv a který pracuje pro Evropské středisko pro ústavní a lidská práva (ECCHR), uvedl, že německé úřady ho o zatykači informovaly. Anvár Bunní pomohl ECCHR sepsat obvinění Hasana a jeho podřízených na základě výpovědí Syřanů žijících v Německu.

"Je to vítězství pro německou justici," uvedl Bunní. "Je to také vítězství pro Syřany, jejichž důvěra ve spravedlnost bude navrácena. Můžeme jen doufat, že další zatykač bude vydán na Asada," dodal.

Podle Reuters jde o první mezinárodní zatykač vydaný na vysoce postaveného člena Asadovy armády od začátku konfliktu v 2011.

Stíhat syrské válečné zločince je ale komplikované, jelikož Damašek nepodepsal Římský statut Mezinárodního trestního soudu (ICC). Čína a Rusko navíc v Radě bezpečnosti OSN vetovaly snahy mezinárodního společenství poskytnout ICC mandát k vytvoření zvláštního tribunálu pro Sýrii.

Témata:  Německo Sýrie válečné zločiny

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy