Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé v Bratislavě uctili památku zabitého Filipínce, požadují objektivní vyšetřování

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - V centru slovenské metropole se dnes konala pieta za zabitého Filipínce Henryho Acordu, dorazilo několik stovek lidí. Organizátoři akce přečetli dopis od sestry oběti, podle které je tragédie zdrcující nejen pro rodinu, ale i pro veřejnost.

Filipínce (36), který na Slovensku žil a pracoval, útočník na jedné z bratislavských ulic silně kopl do hlavy poté, co se cizinec snažil chránit ženy před obtěžováním. Podle záběrů z bezpečnostních kamer pak útočník bezvládné Filipíncovo tělo fotografoval a dal na něj nohu.

"Až tlak veřejnosti donutil odpovědné jednat. Požadujeme důkladné a objektivní vyšetřování. Rodině patří odškodnění," řekla z podia na shromáždění na náměstí u úřadu slovenského prezidenta jedna z organizátorek dnešní akce, kterou svolaly nevládní organizace. Dodala, že podle svědků útočník napadl Filipínce také slovně.

Útok na Filipínce vyvolal odmítavé reakce veřejnosti a kvůli případu se do křížku dostali slovenská prokuratura a politici. Okresní prokurátor po incidentu neshledal důvody pro uvalení vazby na útočníka a propustil mladíka na svobodu, což generální prokuratura vyhodnotila jako pochybení. Prokuratura až po úmrtí Filipínce podala návrh na vazbu pro útočníka, kterému soud vyhověl. Muži v případě prokázání viny hrozí až dvanáctileté vězení. Policie přislíbila posílení hlídek v hlavním městě.

Témata:  Slovensko Filipíny

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy