Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alarmující varování: Válka lidstva proti strojům? Umělá inteligence se vymyká kontrole

Jaká budoucnost nás čeká?
Jaká budoucnost nás čeká?
Foto: Pixabay

Montreal - Yoshua Bengio je světovou hvězdou na poli výzkumu umělé inteligence (AI). Bez něj a dalších průkopníků v této oblasti bychom neměli systémy rozpoznávání řeči, jako je ten ve virtuálním asistentovi Siri, automatické překladače Googlu nebo v budoucnu samořízená vozidla. Nyní však vědec přichází s alarmující zprávou: AI se vymyká jakékoli kontrole.

"Společnost nepostupuje kupředu stejně rychle jako technologie, v sázce je přitom hodně," řekl Bengio, který stojí v čele montrealského institutu pro strojové učení MILA.

"Co budeme dělat s lidmi, kteří kvůli umělé inteligenci přijdou o práci? Necháme policii a soudy, aby se řídily algoritmy předpovídajícími riziko zločinu při zatýkání nebo souzení občanů? O všech těchto otázkách je třeba debatovat," soudí rodák z Francie, jenž podle listu L´Express dosud odmítal všechny nabídky gigantů ze Silicon Valley, aby se mohl věnovat univerzitnímu výzkumu.

Studie zveřejněná na posledním ekonomickém fóru v Davosu podle L´Express předpovídá, že v příštích pěti letech kvůli umělé inteligenci ztratí ve světě práci 7,1 milionu lidí. "Důsledky budou nesmírné," souhlasí Jean-François Gagné, generální ředitel start-upu Element AI, který založil spolu s Bengiem. 

Bengio se obává, že ve společnosti vznikne vůči umělé inteligenci odpor a lidé ji začnou odmítat. "Přitom tato technologická revoluce rovněž otevírá cestu k růstu," míní vědec.

Témata:  počítače umělá inteligence (AI)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy