Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie má strach z ovlivnění voleb, vytvoří speciální "komando"

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Obavy z možného ovlivňování voleb má i Austrálie. Tamní vláda proto dala pokyn ke vzniku speciální jednotky, která bude mít za úkol zabránit kybernetickým útokům. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

O zřízení specializované jednotky požádala ministerstvo vnitra ústřední volební komise, která se obává možného zásahu do nadcházejících doplňovacích voleb chystaných na červenec.

"Jde o preventivní opatření, které by se ale v době zvyšující se míry vměšování a narušování prostřednictvím počítačových sítí mělo stát normou," uvedla mluvčí ministerstva. 

Podle listu The Australian se předpokládá, že australský parlament ještě do konce tohoto měsíce odhlasuje novelu, která umožní tvrději postihovat pokusy o ovlivňování politiků a médií ze strany zahraničních tajných služeb.

Ovlivňování voleb řeší i summit G7 v Kanadě. Skupina se chce zavázat, že v rámci tažení proti zahraničním zásahům do domácích voleb bude mezi sebou sdílet informace, spolupracovat s poskytovateli internetového připojení a provozovateli sociálních sítí. 

Témata:  Austrálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy