Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump ze summitu G7 zamíří rovnou na schůzku s Kimem

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

La Malbaie/Singapur - List The Business Times napsal, že americký prezident Donald Trump odletí ze summitu G7 dnes v 10:30 místního času (16:30 SELČ, 22:30 singapurského času). Jeho Air Force One rovnou zamíří do Asie. Na singapurské letecké základně Paya Lebar by měl po zhruba 17 hodinách letu přistát v neděli. Vrcholná schůzka mezi USA a KLDR je naplánována na úterý 12. června.

Trump již předem oznámil, že na jednáních skupiny G7 nebude až do konce. Na rokování o klimatických změnách ho zastoupí náměstek ředitele Národní ekonomické rady Everett Eissenstat.

Trump o summitu s vůdcem KLDR jednal tento týden i s japonským premiérem Šinzóem Abem a řekl, že nejde ani tak o přípravu, "jako o ochotu věci vyřešit". "Musejí se (Severokorejci) zbavit jaderných zbraní. Jinak to bude nepřijatelné a my nebudeme moci zrušit sankce," řekl americký prezident.

Trump byl také dotázán, kolik dní je ochoten jednáním s Kim Čong-unem strávit. "Jeden, dva, tři dny, podle toho, co se stane," odpověděl. 

"Nemyslím, že bych se musel moc připravovat. Půjde o přístup, o ochotu věci vyřešit," řekl šéf Bílého domu. Na twitteru ale prezident přiznal, že se na summit připravuje dlouho.

Témata:  Donald Trump Singapur G7

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy