Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzpoura muslimů v Evropě? Elity kašlou na to, co se děje, varuje organizace

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Londýn - Západ se v posledních letech stal terčem mnoha teroristických útoků. Jonathan Spyer, ředitel výzkumného centra Rubin Center, které se zabývá mezinárodními problémy, a člen neziskové organizace Middle East Forum, varuje, že útoky jsou důsledkem selhání západní elity.

Islamistická vzpoura na Západě

Podle Spyera jsou teroristické útoky, jako byly ty v Nice nebo ve vlaku do Würzburgu, projevem „stále relativně slabé islamistické vzpoury, která se v mnoha západních evropských zemích odehrává".

„Fakt, že bylo tomuto povstání umožněno vzniknout a pomalu se začít projevovat, než se následky objeví naplno, je důkazem kompletního selhání politické kultury a elit Západní Evropy," varuje.

Upozorňuje, že nejde jen o problém špatné informovanosti, ale o vyhrocení dlouhého procesu nedostatečného řešení tohoto problému. „Islamistická vzpoura je nemocí, která útočí na již oslabené tělo, které se nedokáže bránit," tvrdí Spyer.

Ačkoliv by se příčinou mohla zdát být současná migrační krize, podle Spyera jde o mnohem dlouhodobější problém, v rámci kterého politické a intelektuální elity Západu ignorují „hrozbu politického islámu".

Selhání elit

Západní elity podle Spyera na svět pohlíží čistě svýma očima a odmítají si připustit, že jsou lidé, kteří mají na náboženství, toleranci či politické zřízení odlišný názor a chtěli by jej prosadit. „Takové názory jsou s úsměvem odmítány, nebo je s nimi nakládáno v pobouřeném strachu," podotýká.

„Problémem takovéto elity není, že by byla zlá nebo dekadentní. Problémem je, že její světonázor nedokáže adekvátně pojmout podstatu doby, ve které žije. Je pohodovou generací, která patří do prospěšných dob, do doby nadbytku. Ale doba nadbytku už skončila" vysvětluje.

Do Evropy se tak podle Spyera dostává politický islám a názory, že by měl světu vládnout. „Tyto názory do Evropy vstupují díky některým mladým mužům, kteří se dostávají za zdi jako morové bacily," zlobí se Spyer a dodává, že jedinou odpovědí elity je popírání existence této skutečnosti.

Témata:  Islám terorismus muslimové

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy