Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vznikly názvy států? Historie některých vás pobaví

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Sydney - V některých případech je vcelku zřejmě, z čeho byl název státu odvozen. Ale i ten nejzarytější milovník zeměpisu by mohl mít problém rozklíčovat, jaká země má ve vlastním jazyce název odvozený od "krevetí řeky", anebo "kudrnatých mužů".

V prvním případě jde o Kamerun, ve druhém o Papuu-Novou Guineu, píše server news.com.au.

Některé názvy států jsou dost jednoznačné: Turecko je "země Turků". V jiných případech ale jména nesedí. To je i případ jedné z největších zemí světa - Kanady - což znamená "vesnice".

Jméno Austrálie pochází jako mnoho dalších z řečtiny. "Byli to Řekové, kdo přišli s názvem Terra Australis Incognita, což znamená 'neznámá jižní země', když snili o neznámých pevninách na jižní polokouli," uvedl David Boyd, který pracoval na projektu Credit Card Compare.

Mapy ukazují, jak evropské státy získaly jména podle migračních tras osadníků - Francie má například odvozený název od germánského kmene Franků, který se tam usadil. Norsko pak znamená "cesta na sever", a jde o odkaz na starodávnou vikinskou trasu.

"Asie zaujímá třetinu plochy veškeré pevniny na světě a jde o nejzalidněnější kontinentu na planetě," uvedl Boyd. "V názvu země se odráží její bohatá rozmanitost kultury i historie." Proto se tady dá najít například "země hromového draka" (Bhútán), "země vycházejícího slunce" (Japonsko), "hornatá země" (Afghánistán) či "země svobodných" (Thajsko).

Pojmenování afrických států odkrývají historii domorodých kultur a kolonizace.  Název Amerika se odvozuje od italského mořeplavce Ameriga Vespucciho. "Objevení 'Nového světa' odstartovalo tragické období válek a konfliktů o území," dodal Boyd. 

"Ve Střední Americe a Karibiku objevili španělští dobyvatelé takové perly, jako 'zemi u vody', či 'místo granátových jablek' - tedy Nikaraguu a Grenadu." A podobně popisné jsou i názvy řady jihoamerických zemí, včetně "země podél stříbřité řeky" (Argentina) nebo "malých Benátek" (Venezuela).

Témata:  zajímavosti cestování Kanada Země 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy