Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bratislavě proběhlo poslední rozloučení se zavražděným Filipíncem

Bratsilava, Slovensko - Bratislavský hrad
Bratsilava, Slovensko - Bratislavský hrad
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - V Bratislavě se dnes konalo poslední rozloučení s Filipíncem Henrym Acordem, který podlehl zraněním po útoku 28letého Slováka. Po skončení obřadu se asi stovka truchlících sešla na Obchodní ulici u místa incidentu, které je mezitím plné vzkazů, svíček a květů.

Bohoslužby v kostele svatého Ladislava se podle serveru Aktuality.sk zúčastnila přibližně stovka lidí.

Bratislavský kostel byl dnes prozářený bílou barvou, která je symbolem naděje, což několikrát připomněl i kněz Benjamín Kosnáč. Asi 40 Filipínců včetně rodiny, přátel a známých oběti si obléklo bílá trička s Henryho fotografií. "Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele," stálo na zadní straně triček.

"Mám sen, že lidé ve světě budou hovořit o Slovensku jako o zemi, v níž vládne přijetí a hluboký respekt vůči každé lidské bytosti," prohlásil kněz.

Po skončení mše přeneslo několik mužů rakev do automobilu. Tělo bude letecky transportováno do Filipíncova rodiště, kde se také v kruhu rodiny a blízkých uskuteční pohřeb.

36letého Filipínce, který na Slovensku žil a pracoval, útočník Juraj Hossu z Dunajské Stredy na konci května na jedné z bratislavských ulic silně kopl do hlavy, když se cizinec snažil chránit ženy před obtěžováním. 

Témata:  Slovensko SR Bratislava

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.