Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řešení izraelsko-palestinského konfliktu? Íránský duchovní vůdce přišel s nápadem

Izraelské ozbrojené složky
Izraelské ozbrojené složky
Foto: Pixabay

Teherán - Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v neděli večer navrhl, aby byl izraelsko-palestinský konflikt vyřešen prostřednictvím referenda. Přišel s tím poté, co čelil obvinění, že hrozil zničením Izraele.

V referendu by podle ajatolláha hlasovali "všichni opravdoví Palestinci, včetně muslimů, židů a křesťanů", jejichž předci v oblasti žili ještě před vznikem Izraele.

V praxi by to znamenalo, že by v takovém referendu hlasovali všichni Palestinci a jen malá komunita Židů, kteří na území dnešního Izraele a okupovaných palestinských území žili před vznikem izraelského státu v roce 1948 a před migrací Židů do oblasti na přelomu 19. a 20. století.

Chameneí opakovaně v minulosti hovořil o zničení Izraele, zároveň ale uvedl, že Írán by na něj zaútočil pouze v sebeobraně. Izrael považuje podobné komentáře za vyhrožování genocidou. 

Témata:  Alí Chameneí Írán Izrael Palestina

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy