Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová lituje své reakce na loňský požár Grenfell Tower

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová dnes uvedla, že lituje své prvotní reakce na požár výškové budovy Grenfell Tower v Londýně. Ten vypukl 14. června a vyžádal si 72 obětí.

Z jejího postoje mohl podle ní vzniknout mylný dojem, že jí na obětech nezáleží. Tragédie Grenfell Tower byla nejhorším požárem v Británii od konce druhé světové války.

"Už delší dobu je jasné, že prvotní reakce (na tragédii Grenfell Tower) nebyla dostatečná. A to včetně té mojí," uvedla premiérka v článku otištěném v listu London Evening Standard krátce před prvním výročí požáru.

"Obyvatelé Grenfell Tower potřebovali vědět, že ti, kteří jsou u moci, berou na vědomí a chápou jejich zoufalství. Budu vždy litovat toho, že tím, že jsem se s nimi nesetkala hned ten den, vznikl dojem, že je mi to jedno. Tak tomu ale nikdy nebylo," napsala Mayová.

Premiérka po požáru krátce navštívila místo tragédie a poděkovala hasičům za jejich práci. Skutečnost, že se hned nesetkala s přeživšími a zoufalými příbuznými, kteří pátrali po svých blízkých, vyvolala ale vlnu kritiky.

Témata:  Theresa Mayová požár výškové budovy v Londýně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.