reklama

Případ smrti čtrnáctileté Susanny vyvolal na německé politické scéně ostrou debatu. Řada politiků varovala před populismem a paušálním obviňováním migrantů, podle dalších případ vyvolal pochybnosti o práci německých úřadů.

Iráčan Ali Bashar, který je hlavním podezřelým z vraždy Sussany, totiž ještě před nalezením jejího těla odcestoval i s celou rodinou na doklady s falešným jménem. Kurdské jednotky ho zadržely v pátek na severu Iráku, v tuto chvíli už je opět v Německu.

Bild se zaměřuje třeba na to, jak se mohl Iráčan vůbec dostat do letadla. Bashar totiž použil náhradní pas, který německé úřady vydávají cizincům, kteří ztratili pas. V takovém případě jim úřady vystaví zjednodušené jednosměrné doklady, díky kterým se cizinci mohli vrátit domů. Nikam jinam se na něj nedostanou. Takový doklad byl zřejmě vydán generálním konzulátem ve Frankfurtu.

Háček spočívá v tom, že doklad byl v arabštině a fotografie nebyly biometrické – tedy strojově čitelné. Toho že jména na dokladech nesedí se jmény na letenkách, si na letišti v Düsseldorfu, odkud Bashar s rodinou odcestoval, nikdo zřejmě nevšiml, poznamenal Bild.

Předseda německé policejní unie Rainer Wendt to považuje za skandální. Interní expert FDP Konstantin Kuhle upozorňuje na „nebezpečnou mezeru“. „Potřebujeme s jistotou vědět, kdo létá přes naše letiště. Musíme mít jistotu, že se na palubu nedostanou násilní zločinci nebo vrahové!“ dodal.

Bild také zveřejnil komentář migranta - Syřana Mohammada Rabieho. Ten doslova píše, že by Německo mělo okamžitě deportovat všechny žadatele o azyl, kteří se dopustí kriminálních a násilných činů. „Chraňte nás všechny!" nazval svůj text.

„Německo je země, která mě ochraňuje, dala mi možnost integrace a umožnila mi, abych se stal součástí společnosti. Tolik toho Němcům dlužím. Proto mi drásá duši, když vidím, že násilní zločinci tuto pomoc tak hanebně zneužívají,“ uvádí migrant, který do Německa přišel v roce 2015, tedy ve stejném roce jako Ali Bashar.