Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž držel v Paříži rukojmí. Tvrdil, že má bombu

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - V 10. pařížském obvodu zasahovala policie. Muž, který tvrdil, že u sebe má bombu, tam zajal dvě osoby. Situaci francouzská policie vyřešila asi po čtyřech hodinách.

Jednou z rukojmích byla i těhotná žena. Muž požadoval kontakt s íránským velvyslanectvím a francouzskou vládou. Rukojmí nakonec vyvázli živí a zdraví, uvedla starostka Paříže Anne Hidalgová.

#BREAKING: Reports of a police incident in Paris, France. (Video: @MatMichal) pic.twitter.com/PJZBD8JP6m

— BreakingNNow (@BreakingNNow) 12. června 2018

Policie už v průběhu vyjednávání uvedla, že incident není považován za akci spojenou s terorismem. Motiv činu není ani po zadržení útočníka jasný. 

Policejní zásah se podle listu Le Parisien odehrál ve dvou fázích: nejprve vyrazil hasicí robot, protože útočník a jeden z rukojmích byli politi benzinem. Pak vyrazila zásahová jednotka BRI a zatkla útočníka. Ten nekladl odpor.

"Dotyčný byl zatčen a rukojmí jsou mimo nebezpečí. Blahopřeji k profesionalitě a pohotovosti policejních sil a záchranářů, zejména BRI a pařížským hasičům, jejichž podpora byla rozhodující," napsal na twitteru ministr vnitra Gérard Collomb.

Jednomu muži se podařilo uprchnout už dříve, v potyčce s únoscem byl lehce zraněn. Dotyčný muž nebyl rukojmím, ale zkřížil útočníkovi cestu v hale budovy, kde utrpěl úder do obličeje, přesněji nadočnicového oblouku, než se mu podařilo uprchnout přes bar i s těhotnou přítelkyní, poznamenal Le Parisien. 

Intervention policière en cours 45 rue des petites écuries a Paris. Personnes retranchées motif inconnu pic.twitter.com/4jfD3kLMxj

— Philippe Grasset (@PGrasset1) 12. června 2018

List Le Figaro muže označuje za duševně narušeného. 

Na místě byla i zásahová jednotka a záchranáři. Policie uvedla, že zatím nemůže potvrdit, zda je muž skutečně ozbrojen. Kromě bomby by podle některých médií mohl být muž vyzbrojen i pistolí. 

Hasiči měli připravené  dálkově řízené robotické vozidlo Colossus, které je použitelný například pro průzkum či k odtahování překážek v případě výbuchu.

Témata:  muž držel rukojmí v Paříži Francie Paříž

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy