Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit s Trumpa a Kima hodnotí americký Kongres váhavě

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Setkání prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem vyvolalo ve Washingtonu rozporuplné reakce. Republikánští kongresmani schůzku označili za krok směrem k míru, podle opozičních demokratů připomínal summit spíše „reality show". Také předseda Sněmovny reprezentantů, republikán Paul Ryan, varoval před unáhlenými závěry.

Vůdce demokratické menšiny v Senátu Charles Schumer Trumpa obvinil, že se v Singapuru zbavil pák, které měly Spojené státy na Severní Koreu. Šéf republikánské většiny Mitch McConnell naopak prezidenta za setkání s Kimem pochválil. Varoval ale, že Pchjongjang nemusí budoucí závazky plynoucí z denuklearizace plnit.

Další republikáni byli zdrženlivější. Bob Corker, šéf zahraničního výboru Senátu, chce vyčkat s hodnocením na budoucí vývoj. Očekává, že bližší podrobnosti kongresmanům sdělí ministr zahraničí Mike Pompeo, kterého si předvolají. "Jen čas ukáže, zda to Severní Korea tentokrát myslí vážně. Mezitím musíme pokračovat v maximálním hospodářském tlaku," řekl Paul Ryan.

Republikánský senátor Marco Rubio byl ráznější. „Prezident ho (Kima) rozmazluje, aby z něj dostal dobrou dohodu. Ale Kim Čong-un není talentovaný chlap. Zdědil rodinný byznys od táty a dědečka. Je to absolutní nekňuba, kterému by v žádné demokracii nesvěřili ani funkci pomocného rasa," napsal na twitteru.

Témata:  Donald Trump USA Marco Rubio Paul Ryan

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy