Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letadlo pozdravilo leteckou akademii a Obamu, pak se zřítilo

F/A-18 Hornet
F/A-18 Hornet
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Washington - Proudový letoun americké armády dnes havaroval krátce poté, co přeletem pozdravil shromáždění absolventů letecké akademie, na němž promluvil prezident Barack Obama.

Po přeletu nad základnou v Coloradu se letadlo zřítilo a pilot se katapultoval. Na zemi nebyl nikdo zraněn a bez vážnější újmy vyvázl i pilot. Jiný stroj elitní vzdušné jednotky havaroval v Tennessee, přičemž zahynul jeden člověk. Není jasné, zda je mrtvým pilot, uvedla agentura Reuters. Příčiny obou nehod se vyšetřují.

Mluvčí amerického letectva Michal Kloefferová-Howardová novinářům sdělila, že coloradská havárie se stala asi 25 kilometrů od letecké základny Peterson u Colorado Springs, kde prezident pobýval. Obama pronesl řeč při vyřazování absolventů místní letecké akademie. Součástí oslav byl přelet formace letadel Thunderbird.

Jeden ze strojů se zřítil v době, kdy Obamova kolona už odjížděla na letiště, odkud prezident cestoval do Washingtonu.

Témata:  U.S. AIR FORCE Barack Obama F/A-18 Hornet

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.