Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama všem lhal? Na soukromý e-mail exministryni Clintonové psal i on

Barack Obama
Barack Obama
Foto: unmultimedia.org

Washington - V e-mailové aféře Hillary Clintonové figuruje i bývalý prezident USA Barack Obama. Podle závěrečné zprávy FBU byl s tehdejší ministryní ve spojení přes její soukromý e-mail používaný pro pracovní účely.

Inspekce v poznámce pod čarou uvádí, že od analytiků FBI a jistého prokurátora se dozvěděla, že Obama patřil ke 13 osobám, které byly s Clintonovou v kontaktu přes její soukromý e-mailový server clintonemail.com.

Obamova e-mailová adresa byla vytvořená z pseudonymu a pošta, kterou Clintonové odesílal či od ní přijímal, byla podle příslušníků tajných služeb vyhodnocena jako nepodléhající utajení.

Po provalení skandálu v roce 2015 Obama v rozhovoru se stanicí CBS News prohlásil, že se o všem dozvěděl stejně jako ostatní lidé, tedy až z novinových zpráv. Obamův mluvčí Josh Earnest poté uvedl, že Obama byl s Clintonovou v e-mailovém kontaktu, ale o soukromém účtu elektronické pošty své ministryně nic netušil. 

Inspekce ve svém závěru k vyšetřování případu uvedla, že bývalý šéf FBI James Comey se při objasňování skandálu kolem úřední pošty Clintonové "jasně a dramaticky" odchýlil od pravidel úřadu, ale prezidentské volby v roce 2016 záměrně ovlivnit nechtěl. 

Témata:  Barack Obama Hillary Clintonová FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy