reklama

Lodě s africkými uprchlíky propluly v noci na dnešek úžinou mezi Korsikou a Sardinií. "V neděli by (tyto lodě) měly začít postupně vplouvat do přístavu, ale uvědomte si, že loď není letadlo ani vlak a její příjezd závisí na meteorologických podmínkách," řekl valencijský starosta Joan Ribó. 

Španělský rozhlas Cadena SER odhadl, že první z lodí by mohla do přístavu vplout kolem 8:00 SELČ, pokud se výrazně nezmění počasí. Jako první má vplout italská loď Dattilo, na níž je nejvíce migrantů.

Starosta Ribó také vyzval novináře a politiky, aby nedělali z příjezdu těchto lodí "spektákl" a aby respektovali důstojnost běženců. On sám v neděli do přístavu nepůjde. 

Mezi asi 625 migranty jsou děti, nezletilí, několik těhotných žen. Někteří běženci mohou mít popáleniny od slunce či jiná zranění, na moři jsou už téměř týden a zpočátku pluli všichni na přeplněné lodi Aquarius, než byla většina z nich přemístěna na dvě italská doprovodná plavidla.

Po ošetření zdravotníky začnou migranty registrovat úředníci. Pokud zjistí, že například některý z běženců má trestní minulost nebo má zakázán vstup do země, bude tento člověk poslán do detenčního zařízení pro uprchlíky. 

Přes šest stovek migrantů nalodili na Aquarius u libyjských břehů minulý víkend záchranáři z organizace SOS Méditerranée. V noci na dnešek organizace oznámila, že se tehdy dva lidé (Súdánec a Nigerijec) utopili. Se 629 migranty plula v neděli loď Aquarius do Itálie, jejíž nová vláda, která slíbila ve volební kampani zastavit masovou vlnu migrace do země, loď odmítla přijmout.

Loď Aquarius odmítli i Francouzi. Ve čtvrtek ale francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian nabídl svému španělskému protějšku Josepu Borrellovi, že jeho vládě pomůže s migranty z této lodě, pokud splní kritéria pro azyl.