reklama

Podle něj Paříž vyšle do Valencie své úředníky, aby pomohli s posuzováním žádostí těchto migrantů o azyl. Francie chce též část běženců přijmout, pokud si to budou přát.

Přes šest stovek migrantů, které před týdnem nalodili u libyjských břehů záchranáři z organizace SOS Méditerranée, odmítla přijmout Itálie a Malta. Francouzský prezident Emmanuel Macron kvůli tomu začátkem týdne obvinil Itálii z cynismu a nezodpovědnosti. Ani Francie ale nenabídla lodi Aquarius svůj přístav, což udělalo v pondělí Španělsko.

Ve čtvrtek ministr Le Drian nabídl svému španělskému protějšku Josepu Borrellovi, že Francie jeho vládě pomůže s migranty z této lodě, pokud běženci splní kritéria pro azyl. Dnes v prohlášení Le Drian informoval, že jeho země pošle do Valencie zaměstnance úřadu pro ochranu uprchlíků, kteří budou pomáhat španělským úředníkům.

Francouzská ambasáda podle deníku El País informovala španělskou vicepremiérku Carmen Calvovou, která má koordinaci těchto migrantů na starosti spolu s valencijským premiérem Ximem Puigem, že Francie přijme migranty z lodi Aquarius, kteří vyjádří přání usadit se ve Francii.