Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Valencie dorazila loď z migranty Aquarius

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Valencie (Španělsko) - Ve východošpanělské Valencii dnes zakotvila první ze tří lodí vezoucích přes 600 afrických běženců z lodi Aquarius, které odmítly přijmout Itálie a Malta.

Do přístavu vplul člun italské pobřežní hlídky s 274 lidmi na palubě. Než budou moci přejít na pevninu, podstoupí migranti předběžnou lékařskou prohlídku, uvedl mluvčí místní vlády.

Přes šest stovek běženců nalodili na Aquarius před týdnem u libyjských břehů záchranáři z organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic, kteří běžence zachránili z moře a gumových člunů. Přeplněná loď se 629 migranty, z nichž většina pochází ze subsaharské Afriky, se poté vydala jako obvykle k břehům Itálie. Tamní nová vláda ale odmítla loď vpustit do přístavů s tím, že nebude dále přijímat lodě zahraničních nevládních organizací. Ty podle ministra vnitra Mattea Salviniho nahrávají pašerákům migrantů z Afriky.

V sobotu Francie, která sice Itálii za její přístup k migrantům kritizovala, ale vlastní přístav lodi Aquarius původně nenabídla, oznámila, že Španělsku s touto skupinou migrantů pomůže.

Témata:  uprchlíci Španělsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy