reklama

Pokus o přechod hranic USA bez povolení je od května trestným činem a zadržené osoby jdou do vazby. A protože americké zákony zakazují posílat do věznic děti s jejich provinilými rodiči, jsou potomci migrantů odděleně internováni v provizorních ubytovnách.

Změna pravidel vyvolala prudce odmítavou reakci amerických demokratů, ochránců lidských práv a liberálních médií. Obviňují prezidenta, že si touto krutou praxí vynucuje souhlas kongresmanů s reformou migrační politiky, která dlouhé měsíce vázne v parlamentu. 

Agentura AP dnes přinesla reportáž z texaského města McAllen, kde je v budově bývalého velkoskladu internováno několik set dětí. Po dvaceti jsou umisťovány do boxů ohrazených drátěným pletivem. Osvětlení se ani v noci nevypíná, z vymezených prostor mají děti přístup jen ke společným mobilním toaletám. V samostatném křídle haly přebývají zatčení dospělí.

Celkem bylo podle ministerstva vnitřní bezpečnosti v důsledku "nulové tolerance" vůči ilegální migraci izolováno kolem 2000 dětí. 

Laura Bushová, manželka bývalého republikánského prezidenta George Bushe mladšího, situaci považuje za krutou a nemorální. V článku pro list The Washington Post v neděli přirovnala situaci dětí k zadržování etnických Japonců v USA za druhé světové války. "Oceňuji snahu vlády posílit bezpečnost hranic, ale politika nulové tolerance je krutá," napsala Bushová.

Melania Trumpová vydala prostřednictvím své mluvčí smířlivé prohlášení. "Doufá, že obě strany barikády se nakonec dají dohromady a dospějí k úspěšné přistěhovalecké reformě," uvedla mluvčí.