Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump trvá na svém: Spojené státy musejí nelegální migranty vždy zatýkat, zamořili by naši zemi

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington – Američané musejí vždy zatýkat lidi, kteří do země přicházejí nelegálně. V sérii příspěvků na twitteru, v nichž se věnoval hlavně migraci, to uvedl americký prezident Donald Trump. Hlavním problémem při řešení migrace v USA jsou podle Trumpa opoziční demokraté. 

Trump se vrátil například k oddělování dětí migrantů na hranicích s Mexikem, kvůli kterému se v posledních dnech na Washington snesla vlna kritiky. „Musíme vždy zatýkat lidi, kteří přicházejí do naší země nelegálně," uvedl Trump v jednom z tweetů. Z 12.000 dětí, které byly v USA zadrženy, jich podle něj 10.000 poslali jejich rodiče „na velmi nebezpečný výlet" a jen 2000 jich bylo se svými rodiči, „z nichž mnoho se pokusilo vstoupit do naší země nelegálně při mnoha příležitostech".

Kongres by teď měl podle prezidenta změnil „směšné a překonané" zákony o imigraci a myslet na to, „že musíme mít silnou bezpečnost na hranici". "Pokud nemáte hranice, nemáte zemi," burcuje Trump.

Demokraty obvinil, že je nezajímají zločiny. „Oni chtějí, aby nelegální imigranti - ať už jsou jakkoli zlí - proudili do naší země a zamořili ji, jako MS-13," napsal Trump s odkazem na mezinárodní zločinecký gang Mara Salvatrucha, který působí v USA a středoamerických státech. Demokraté prý nedokážou vyhrát pomocí své "hrozné politiky", a vnímají tak imigranty jako "potenciální voliče", rýpnul si prezident.

Prezident zopakoval i pondělní tvrzení, že v Německu vzrostla kvůli migraci zločinnost. Už dříve komentoval migrační debatu v Německu a kritizoval Evropu, že dovolila uprchlíkům, aby "násilně" změnili její kulturu. "Zločinnost v Německu stoupla od doby přijetí migrantů o deset procent (úřady tyto zločiny ale nechtějí hlásit). V jiných zemích je to ještě horší," uvedl dnes na twitteru americký prezident. "Buď chytrá, Ameriko!" dodal.

Už v pondělí média Trumpovo tvrzení o rostoucí zločinnosti vyvrátila.  Merkelová, s níž má podle pozorovatelů Trump napjaté vztahy, na jeho slova nejprve vůbec nereagovala. Na dnešní tiskové konferenci byla její odpověď na novinářský dotaz velmi stručná. "Moje odpověď na to je, že ministr vnitra nedávno představil statistiku kriminality a ta mluví za sebe," nechala se slyšet s tím, že jde o pozitivní vývoj.

Loni spolková republika zaznamenala nejnižší počet trestných činů za čtvrtstoletí. Oproti roku 2016 statistika vykazuje pokles o téměř deset procent, což je největší snížení za 25 let. Jak ale poznamenávají někteří němečtí novináři, Trumpa zřejmě taková fakta příliš nezajímají.

Témata:  Donald Trump USA migrace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy