Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká ztráta pro IS? Mezinárodní koalice tvrdí, že v Sýrii zabila důležitého islamistu

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Damašek – Další cenné skalpy si dnes připsala mezinárodní koalice vedená Spojenými státy. V Sýrii zabila několik členů teroristické organizace Islámský stát (IS), včetně muže, který měl na starosti obchodování s ropou a zemním plynem.

Šéfa IS pro ropu a zemní plyn abú Chatíba Irákího a tři další členy organizace zabily koaliční síly v údolí řeky Eufrat 26. května. Irákí měl na starosti nelegální prodej ropy a plynu, uvedla koalice.

Podle koalice jde o citelnou ztrátu pro islamisty. „Smrt těchto členů (IS) snižuje schopnost skupiny financovat operace v Sýrii a v Iráku," uvedla koalice s tím, že nyní bude pro skupinu těžší platit mzdy svým bojovníkům a kupovat zbraně.

Pozemní a vzdušné síly mezinárodní koalice pod velením Spojených států v Sýrii podporují arabsko-kurdskou alianci Syrských demokratických sil (SDF) v boji proti IS.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy