reklama

Ve skutečnosti je USA Really totiž nejnovější pobočkou nechvalně známé ruské trollí farmy ze Sankt Petěrburgu, skryté pod názvem Olgino (severozápadní distrikt Sankt Petěrburgu, kde se usídlila jedna z nejstarších firem tohoto typu), Savushkina (55 Savushkina, adresa kancelářské budovy, v níž taktéž sídlí jedna z továren trollů) a IRA - Agentura pro výzkum internetu.

A právě zde je zdroj, z něhož je USA Really, který by nemohl v amerických podmínkách přežít, financovaný. O kvalitě obsahu USA Really, který přebírá články z jiných webů, aby budil zdánlivý dojem solidnosti, a aby se zakryly buď lživé, případně poloopravdivé informace, jež šíří, netřeba diskutovat.

Ruský původ

Dlouhou dobu neexistoval žádný spolehlivý důkaz vazeb mezi USA Really a trollí farmou ze Sankt Petěrburgu, byť se o tom spekulovalo. Teprve až v dubnu se podařilo investigativnímu novináři Lawrenci Alexanderovi získat jasné a spolehlivé důkazy, které to potvrdily. 

Lawrence totiž provedl velmi rychlý průzkum evidence informačních serverů v registru WHOIS, v nichž našel bližší informace o ruském muži, žijícím v Sankt Petěrburgu, jehož firma FAN - Federální zpravodajská agentura, která je taktéž součástí tohoto vzájemně propleteného řetězce továren na trolly, nebo také trollích farem.

Tematická selekce

Server USA Really publikoval svůj první článek 21. května, v němž předvídal vývoj míry kriminality v USA. Podle těchto údajných prognóz měla od tohoto data, až do 7. června výrazně narůst. Cílem ruských trollů bylo vytvořit lživý obraz Spojených států, coby země s vysokou kriminalitou a neschopností tamní justice s ní bojovat.

Jednalo se o reakci na střelbu v americké škole. Pozornější čtenář si ale mohl jasně všimnout špatné gramatiky, včetně chybně použitých, případně vůbec nepoužitých apostrofů, určitých a neurčitých členů, už v nadpisu. Autor článku zřejmě nepovažoval vzhledem ke skupině odběratelů těchto dezinformací za důležité jej před publikací zkontrolovat. 

Když si to vztáhneme například i k českému prostředí, tak s něčím podobným se můžeme setkat i my. Dezinformační weby mívají taktéž často špatnou gramatiku, včetně hrubých pravopisných chyb. O dopise SPD Tomia Okamury britské premiérce, v němž byla předsedkyně vlády Jejího veličenstva například oslovená jako "paní premiérová" nemluvě.

Lži a polopravdy

Svým způsobem by se dalo nad USA Really mávnout rukou. Jedná se přeci jenom o jeden z několika dezinformačních webů působících na území USA, který ale nikdy nespí, neboť je schopen publikovat 16 článků denně. Ani jeden z nich však neposkytuje informace, které by nebyly lživé, nebo minimálně polopravdivé.

To, co by nás ale mělo znepokojovat, je fakt, že ovlivňuje mínění amerických občanů, a to například směrem k podpoře Donalda Trumpa proti Hillary Clintonové. Spousta těchto falešných zpráv měla velkou odezvu na sociálních sítích. O zneužití identity uživatelů Facebooku společností Cambridge Analytica pro podporu prezidentské kampaně Donalda Trumpa nemluvě.