Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severokorejci začnou vracet pozůstatky amerických vojáků

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy by mohly během několika dní dostat část z 200 souborů nalezených pozůstatků amerických vojáků, kteří na území KLDR zahynuli v korejské válce z let 1950-1953.

"Přípravy na přijetí pozůstatků pokračují. Předání by se mohlo uskutečnit v příštích několika dnech," řekl agentuře AFP nejmenovaný americký činitel.

"Při několika příležitostech v minulosti představitelé Severní Koreje uvedli, že mají až 200 souborů pozůstatků (amerických vojáků), které byly nalezeny v průběhu uplynulých let," sdělil Pentagon v pondělí.

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un se na summitu minulý týden dohodli, že USA a KLDR vyhledají, identifikují a repatriují pozůstatky amerických vojáků, kteří jsou od korejské války pohřešováni. Na seznamech pohřešovaných z korejského konfliktu 1950 -1953 je stále téměř 8000 příslušníků armády Spojených států, přičemž asi 5300 z nich zůstává podle odhadů pohřbeno v komunistické KLDR, napsal server BBC News.

Řadu let týmy amerických expertů, s pomocí Severokorejců, hledaly a vracely pozůstatky amerických vojáků v Severní i Jižní Koreji. Mezi roky 1996 až 2005 se v KLDR uskutečnilo 33 pátracích operací. Výsledkem bylo vrácení více než 200 souborů pozůstatků. Americká vláda přitom zaplatila Severokorejcům zapojeným do pátracích operací odškodné ve výši 15 milionů dolarů. Dalších šest sad ostatků se do USA vrátilo při jednorázové operaci v roce 2007.

Témata:  Severní Korea USA U.S. ARMY

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.