reklama

Plánované čtvrteční hlasování dnes oznámil republikánský předseda sněmovny Paul Ryan. Schvalovací proces nicméně není jednoduchý, protože republikáni nejsou jednotní v přístupu k migrační otázce, což vyústilo ve vznik dvou republikánských návrhů.

Zatímco postoj konzervativců je nekompromisní a nedává ilegální migraci žádnou šanci, umírněné křídlo strany chce zákonem ochránit aspoň mladé přistěhovalce, kteří se v USA ocitli jako děti. Finance na budování zdi na americko-mexické hranici a zpřísnění hraničních kontrol, což jsou Trumpovy požadavky, obsahují oba návrhy.

Ryan ještě nedávno kongresmany ujišťoval, že umírněný návrh, který má naději na schválení, má prezidentovu podporu. Trump ale následně novinářům řekl, že umírněnou verzi rozhodně nepodepíše. V úterý však na schůzce s vedením republikánské většiny v Kongresu prohlásil, že vzhledem k sílící nevoli ohledně rozdělování rodin podpoří kterýkoli z imigračních zákonů, který projde Sněmovnou reprezentantů.

Od počátku května bylo od rodičů odděleno více než 2300 dětí. Záběry mladých lidí v klecích a nahrávky dětského nářku budí hněv na domácí scéně od představitelů církví po vlivné podnikatele, jakož i kritiku z ciziny. 

"Mysleli si snad, že tak malé děti dají do institucí? Je to pro mne naprosto nepochopitelné. Zadržována jsou batolata," řekla AP Kay Bellorová z luteránské imigrační služby, která pečuje o děti migrantů. Vzhledem k přísným pravidlům týkajícím se přístupu do těchto center je podle ní těžké získat informace o tom, jak na tom děti jsou. Moderátorka televize MSNBC nemohla v úterý zprávu o centrech pro malé děti pro pohnutí ani přečíst.

Vláda se hájí tím, že tato vládní střediska nejsou samoúčelná, působí v nich specializovaní zdravotníci a splňují veškeré potřebné standardy. Lékaři a právníci, kteří v těchto centrech byli, podle AP potvrdili, že střediska jsou v pořádku, čistá a bezpečná. Děti jsou ale údajně hysterické a pláčou, protože nevědí, kde jsou jejich rodiče.