Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlasování o článku 7 vůči Polsku? Většina zemí EU je proti, zní z Varšavy

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polsko a Brusel jsou stále na válečné stezce. Šéf polské diplomacie Jacek Czaputowicz dnes obvinil státy jako Francie, Německo a země Beneluxu, které přispívají do rozpočtu EU víc, než z něj dostávají, že chtějí Polsko stigmatizovat.

Polsko nesouhlasí s omezováním rozpočtu EU. Podle návrhu budou země střední Evropy dostávat méně peněz. "Není to jen o stavu právního státu u nás, ale rovněž... o oslabení pozice Polska při jednáních o (unijním) rozpočtu," kritizoval Czaputowicz západní členy EU.

Většina členských států EU se chce podle polského ministra vyhnout hlasování v rámci procedury ohledně článku 7 unijní smlouvy, kterou Evropská komise (EK) zahájila proti Polsku loni v prosinci s odůvodněním, že v zemi hrozí riziko závažného porušení vlády práva. Důvodem jsou hlavně reformy soudního systému, které v Polsku i v zahraničí vyvolaly obavy o zachování nezávislosti justice v této unijní zemi.

Na konci postupu podle článku 7 unijní smlouvy by Polsku mohlo hrozit odebrání hlasovacích práv v EU. Před potvrzením takové sankce by ale členské státy musely jednomyslně rozhodnout o tom, že v Polsku je vláda práva skutečně porušena. Maďarsko přitom již dříve oznámilo, že postihy proti Polsku zablokuje.

Varšava v reakci na ostré výtky učinila v reformě soudního systému úpravy. Podle opozice i samých soudců jde však jen o kosmetické změny. Kritiku justiční reformy v Polsku a obavu z oslabení tamní justice dnes zopakovala Rada Evropy. "Boj proti korupci nemůže být účinný bez skutečně nezávislých soudů," zdůraznil podle agentury AFP předseda Protikorupční skupiny Rady Evropy (GRECO) Marin Mrčela. Reformy v Polsku podle expertů skupiny "kritickým způsobem umožňují zákonodárné a výkonné moci ovlivňovat fungování moci soudní".

Témata:  Polsko EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy