Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové Putina nechtějí? Nový průzkum vyvolal znepokojení

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina výrazně poklesla kvůli růstu cen benzinu a chystanému zvýšení věku pro odchod do důchodu.

Podle průzkumu státní agentury VCIOM počet Rusů chválících prezidentovu práci poklesl během týdne o pět procentních bodů na 72 procent. Od května jde o pokles o 8,2 procentního bodu.

Tak nízko neklesla důvěra v prezidenta od prosince 2013, připomněl deník Vedomosti. Prezidentovu oblibu poslala do rekordních výšin anexe Krymu na jaře 2014. Ještě v polovině května letošního roku byly s prezidentem spokojeny více než čtyři pětiny Rusů.

Práci premiéra Dmitrije Medveděva coby šéfa vlády, která penzijní reformu navrhla, nyní chválí 38,5 procenta Rusů. O měsíc dříve jich bylo 45,4 procenta. Nyní - poprvé od května 2006 - je více Rusů, kteří jsou s premiérem nespokojeni (44,7 procenta), než těch, kteří si jej pochvalují.

Spokojenost s vládou poklesla z 52,3 na 44,7 procenta dotázaných.

Pokles obliby režimu objasnil Michail Mamonov z VCIOM hlavně růstem cen benzinu, na což vláda podle veřejnosti nedokázala včas a přiměřeně zareagovat, jakož i zděšením nad - zjevně nedostatečně vysvětleným - návrhem zvýšit penzijní věk, poprvé po 90 letech.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy