Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml prozradil překvapivé tajemství: Jelcinův zeť je Putinovým poradcem. Už 18 let

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Zpráva, že prezident Vladimir Putin jmenoval svým poradcem zetě Borise Jelcina, vyvolala v ruských médiích značný rozruch, přičemž nechyběly komentáře jako "návrat staré gardy do Kremlu". Posléze se ukázalo, že Valentin Jumašev je ve skutečnosti Putinovým poradcem již 18 let, jen Kreml o tom veřejnost neinformoval.

"Není to formální, ale naprosto reálný poradce," řekl novinářům politolog Gleb Pavlovskij, který v minulosti sám pracoval v prezidentské kanceláři. Jumašev prý nemá přesně vymezenou oblast, ale spíše radí v otázkách, které stanovuje sám prezident. Podle Pavlovského jde nejspíš o vztahy s podnikatelskými kruhy. 

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov neodpověděl novinářům na otázku, zda se výnos o opětovném jmenování Jumaševa objevil na webu Kremlu omylem.

Jumašev býval šedou eminenci Kremlu a člena "rodiny", která v posledních letech Jelcinovy éry fakticky řídila zemi.

O vztahu s Jelcinovou dcerou Taťjanou Ďjačenkovou média roky spekulovala, ale oženil se s ní až po Jelcinově odchodu z Kremlu. Svou dceru z prvního manželství Polinu provdal za "hliníkového krále" Olega Děripasku.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy