Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teplo popohnalo uprchlíky: U španělských břehů bylo zachráněno 569 osob

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Madrid - Snaha migrantů dostat se z Afriky přes moře do Evropy se s oteplením v poslední době opět zintenzivnila a migrační proud se dle očekávání analytiků stočil k Pyrenejskému poloostrovu. Při třech operacích podél španělského pobřeží bylo jen za dnešek zachráněno 569 uprchlíků.

Z 16 člunů v Gibraltarském průlivu bylo na záchranná plavidla přijato 264 osob, které pak vystoupily v andaluských přístavech Tarifa a Barbate. Dalších 176 lidí bylo zachráněno ve Středozemním moři mezi jižním pobřežím Španělska a Marokem a 129 v Atlantickém oceánu u ostrova Gran Canaria. Na twitteru o tom informovala španělská organizace Salvamento maritimo.

Před šesti dny se Španělsko uvolilo přijmout ve Valencii loď Aqvarius s 629 migranty zachráněnými u libyjského pobřeží. Její přistání ve svých přístavech odmítaly Itálie a Malta a na lodi hrozila kritická humanitární situace.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (OIM) od letošního 1. ledna do 20. června do Španělska dorazilo 12.155 migrantů. Během tohoto období při pokusu dostat se na španělské pobřeží zahynulo 292 běženců. Celkově pak ve Středozemním moři přišlo od začátku roku o život 960 lidí snažících se doplout do Evropy.

Témata:  uprchlíci Španělsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy