reklama

"Jsem osobně pro mechanismus, který by toto bral v úvahu," uvedl Macron na otázku na možné finanční sankce. "Nemůžete mít země, které mohutně těží ze solidarity Evropské unie a které mohutně zdůrazňují svůj národní egoismus, když jde o otázky migrace," dodal.

Podle Macrona se Francie a Španělsko shodují na vytvoření "uzavřených středisek na evropské půdě" pro migranty. Tato střediska by odpovídala standardům Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a byla by ustavena z unijních prostředků. "To by umožňovalo bezprostřední finanční solidaritu, rychlé vyřízení žádostí a evropskou solidaritu, aby organizovaným způsobem každá země přebírala lidi s nárokem na azyl," uvedl Macron.

Den před konáním minisummitu v Bruselu, na kterém chce německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) s představiteli některých zemí EU hledat společné řešení migrační otázky, zopakoval německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU), že nehodlá ve sporu s kancléřkou ustoupit.  

"Pokud summit EU nepřinese žádné účinné řešení, budou migranti, kteří se už registrovali v jiné zemi EU, odmítáni," uvedl Seehofer v rozhovoru s listem Süddeutsche Zeitung.

Tento krok přitom podle něj rozhodně nebude jen symbolický. "Jde o to, abychom mohli odmítat (migranty na hranici) efektivně," řekl Seehofer s tím, že toho lze dosáhnout jedině pomocí dočasných kontrol na hraničních přechodech.

Za "krajně neobvyklé" označil Seehofer upozornění, kterého se mu tento týden dostalo z Berlína, že podle německé ústavy musí ministři respektovat politické mantinely dané předsedou vlády. "To si nenecháme líbit," řekl Seehofer. Neuposlechnutí vůle kancléřky by přitom mohlo podle pozorovatelů vést až k pádu vlády.

Na Seehofera se kvůli sporu snáší kritika nejen z opozičních lavic, ale i od dalšího koaličního partnera - sociální demokracie, která se postavila na stranu kancléřky. Předsedkyně SPD Andrea Nahlesová dnes ministra vnitra označila za "nebezpečí pro Evropu". Podle vicekancléře Olafa Scholze (SPD) Seehofer škodí vlastní zemi.