Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děla KLDR stále míří na Soul, jedná se o jejich stažení od hranic

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Soul - KLDR v minulosti namířila na Soul a jeho okolí odhadem 1000 děl. Oba státy nyní vyjednávání o posunutí severokorejských dělostřeleckých systémů dál od společné hranice. Jednalo by se o další krok ke zmírnění vzájemného napětí na poloostrově.

V projevu u příležitosti 68. výročí vypuknutí korejské války, která trvala v letech 1950-1953, dnes jihokorejský premiér I Nak-jon řekl, že "se koná diskuse o odsunu dalekonosných severokorejských děl dál od hranice". Tato poznámka zazněla, když vysvětloval, jaké kroky na znamení dobré vůle obě strany v posledních měsících přijaly.

Zpráva jihokorejského ministerstva obrany z roku 2016 označila dalekonosná severokorejská děla za jednu z největších hrozeb ze strany KLDR, společně s jejím raketovým a jaderným programem. Desetimilionová metropole Soul leží zhruba 40-50 kilometrů od hranice.

Dnes se také setkali vysocí vojenští činitelé obou zemí, kteří jednají o plném obnovení vzájemné komunikace prostřednictvím horké linky.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy