Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU zmítá vážná krize. Francie se kvůli migraci hádá s Itálií

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž/Řím - Mezi Francií a Itálií sílí napětí kvůli migraci. Italský ministr vnitra Matteo Salvini si dnes vyměnil ostrá slova s francouzskou ministryní pro evropské záležitosti Nathalií Loiseauovou.

Salvini dnes označil francouzskou ministryni pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauovou za "neznalou věci". Ministryně krátce před tím řekla, že by zodpovědnost za loď Lifeline s více než 230 migranty na palubě měla přijmout Itálie.

Lifeline už pátým dnem čeká v mezinárodních vodách Středozemnímo moře na otevření některého z přístavů. Přijmout ji už dříve odmítla kromě Itálie i Malta, dnes se k nim vedle Francie přidalo také Španělsko.

"Francouzská ministryně je neznalá ve smyslu, že nezná situaci této lodi, která jednala tak, že ignorovala signály italské a libyjské pobřežní stráže," uvedl Salvini a doplnil, že loď Lifeline se pohybuje "za hranicí zákona" a měla by být zabavena.

Ačkoli Loiseauovou přímo nejmenoval, Salvini podle agentury AFP zjevně reagoval na dnešní prohlášení ministryně, že je na Itálii, aby převzala za loď Lifeline zodpovědnost. Podle Loiseauové to vyžaduje mezinárodní právo.

Témata:  Francie Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy