Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Voda v jeskyni uvěznila 12 dětí s trenérem. Možná jsou ještě naživu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Bangkok - 12 chlapců s jejich trenéra před třemi dny uvěznila voda v jeskynním komplexu Tcham Luang na severu Thajska. Pátrají po nich záchranáři, vojáci i vojenští potápěči, zatím bezvýsledně.

"Dnes ty děti musíme najít. Doufáme, že jsou tam pořád někde naživu," řekl agentuře Reuters provinční guvernér Narongsak Osottanakón. Chlapci ve věku 11 až 16 let z fotbalového týmu se svým trenérem (25) se do jeskynního komplexu vypravili v neděli odpoledne, ale poté je odřízla voda, která přední část jeskyně zaplavila po prudkých deštích.

K jeskyni se mezitím sjeli příbuzní pohřešovaných chlapců, kteří se uchylují k modlitbám a nabízejí obětiny duchům, aby jim pomohli vrátit děti zpátky. Na podložkách před jeskyní se tak vrší ovoce, sladké nápoje a cukrovinky, jež by mohly potěšit duchy, kteří podle víry lidí chrání jeskyni a les kolem ní.

Jeskynní komplex se táhne hluboko do nitra hory a záchranáři věří, že chlapci našli útočiště v některé z jeskyní ve vzdálenější části. Snahy dostat se k nim ale stále maří stoupající voda. Zhruba 90 vojáků prohledává zalesněné svahy hory, jestli nenajdou nějaký jiný vchod, kterým by se dostali dovnitř.

Témata:  Thajsko Jeskyně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.