Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina v ohrožení? Rusko prý chystá masivní koordinovaný útok

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Ruští hackeři infikují Ukrajinu škodlivými programy známými jako malwary. Podle šéfa ukrajinské kybernetické policie Serhije Demedjuka si tak chtějí vytvořit zadní vrátka pro velký koordinovaný útok.

Podle něho jde o něco obdobného, jako byl útok na Ukrajinu před rokem, který se pak rozšířil do celého světa. Společnosti, které jsou postižené nyní, působí v různých odvětvích, jako je bankovní sektor nebo energetická infrastruktura. Vzorec šířených malwarů naznačuje, že lidé, kteří stojí v pozadí, chtějí útok aktivovat v určitý den.

Demedjuk řekl, že jeho tým při vyhledávání těchto hackerů spolupracuje se zahraničními agenturami. Žádnou ale nejmenoval.

Policie podle něj identifikuje viry určené k úderu na Ukrajinu od začátku roku. Jde o phishingové emaily rozesílané z legitimních internetových domén státních institucí, jejichž systémy byly napadeny, nebo o falešné webové stránky napodobující skutečné státní úřady.

"Analýzy zákeřných softwarů, které už byly odhaleny, a zaměření útoků na Ukrajinu naznačují, že se tohle všechno dělá pro jeden určitý den," je přesvědčený Demedjuk.

Vztahy Ukrajiny a Ruska se propadly na bod mrazu po ruské anexi Krymského poloostrova v roce 2014 a Kyjev mimo jiné obvinil Rusko z organizování velkých kybernetických útoků jako součásti takzvané hybridní války proti Ukrajině. To Moskva ovšem opakovaně popírá.

Některé útoky se odehrály v době velkých ukrajinských svátků a Demedjuk se domnívá, že další úder by mohl přijít už tento čtvrtek, kdy Ukrajina slaví Den ústavy, nebo 24. srpna na Den nezávislosti.

Témata:  Ukrajina Rusko hackeři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy