reklama

Záchranáři mezitím ke vchodu do jeskyně Tcham Luang dopravili další velké vodní hadice a pumpy. Potápěči vojenského námořnictva, kteří se snaží dostat do nitra jeskyně, hlásí, že na některých místech dnes ráno stoupala voda rychlostí 15 centimetrů za hodinu.

Ministr vnitra Anupong Paočinda v úterý novinářům řekl, že elitním potápěčům, kteří vedou pátrání, brání v dalším postupu bahnitá voda. Ta některé části velké jeskyně v přední části komplexu zaplnila až ke stropu.

Podle ministra budou moci postupovat dál, až když se podaří odčerpat dostatek vody, aby vznikl prostor mezi stropem jeskyně a hladinou. Potápěči by také měli brzy začít používat speciální kyslíkové nádrže, které jim umožní ponořit se na delší dobu, dodal.

Chlapci ve věku 11 až 16 let z místního fotbalového týmu se svým 25letým trenérem vstoupili do jeskynního komplexu v sobotu po tréninkovém zápase. Ještě v úterý místní činitelé vyjadřovali přesvědčení, že jsou všichni stále naživu a podařilo se jim ukrýt před stoupající vodou v některé vzdálenější komoře jeskynního komplexu.