Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident USA přijme italského premiéra Conteho. Je to skvělý chlapík, pochvaluje si Trump

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington/Řím - 30. července přijede na oficiální návštěvu USA italský premiér Giuseppe Conte, americký prezident Donald Trump ho přijme v Bílém domě. Na programu jejich jednání je ekonomika. USA a EU momentálně vedou obchodní válku, kterou odstartoval Trump uvalením cel na hliník a ocel.

Oba lídři se naposledy setkali v první polovině června na summitu vyspělých ekonomik G7, kde se Trump nepřipojil k závěrečnému prohlášení ostatních státníků kvůli neshodám okolo amerických cel. EU od té doby zavedla protiopatření.

Conte je představitelem vlády, která je v rámci Evropy Trumpovi velmi blízká v otázce tvrdého odmítání přistěhovalců. Conte navíc podpořil Trumpův návrh na opětovné přičlenení Ruska ke G7 a Trump jej během zmíněného summitu označil za "opravdu skvělého chlapíka".

"Spojené státy a Itálie budou hledat možné prohloubení spolupráce v přístupu ke globálním konfliktům a podpoře ekonomické prosperity na obou stranách Atlantiku," uvedl Bílý dům k návštěvě italského premiére.

Témata:  Donald Trump USA Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy