Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko požaduje, aby na volby v Donbasu dohlížela evropská policejní mise

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka lze místní volby v Donbasu uskutečnit pouze pod dohledem evropské policejní mise. Proruští separatisté ovšem přítomnost ozbrojených kontrolorů odmítají.

Povolání policejní mise OBSE do Donbasu se v poslední době stalo ústředním problémem politického jednání o řešení východoukrajinské krize. Moskva původně tuto myšlenku váhavě podpořila. Prezident Vladimir Putin v polovině dubna prohlásil, že Rusko podporuje návrh Kyjeva, aby linii příměří střežili ozbrojení kontroloři OBSE. Později Moskva "upřesnila", že kontroloři by měli mít jen osobní zbraně. Je prý navíc otázkou, k čemu jim budou, nemohou-li je použít.

Proti policejní misi se totiž s veškerým důrazem postavili proruští separatisté, které Rusko na východě Ukrajiny podporuje. Dali najevo, že přítomnost jakýchkoli cizích ozbrojenců budou považovat za intervenci.

"Volby stanovené minskými dohodami se mohou uskutečnit, jakmile zajistíme obnovu ukrajinské svrchovanosti v Doněcké a Luhanské oblasti. Logika minských dohod ale předpokládá, že nejdřív je třeba zajistit bezpečnost, pak teprve přijde na řadu politika," konstatoval dnes Porošenko.

Témata:  Petr Porošenko OBSE Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy