reklama

Kvůli nepřízni počasí zejí mnohá pobřeží přímořských letovisek, bičovaných větry, lijáky a náhlými lokálními záplavami prázdnotou. Pro zemi, která se pomalu vzpamatovává z hospodářské krize a která je závislá na příjmech z turistiky, to není příliš povedený start sezóny.

Nepříznivé počasí proměnilo i ulice některých měst v řeky, když už přibývající vodu nestačila odvádět kanalizace, která je v toto roční období většinou vyschlá a zanesená prachem. Zaplaveny byly i mnohé přízemní a sklepní byty. „K tomu, abychom byli zaplaveni, stačilo pět minut," řekla obyvatelka vesnice Magula ležící 24 kilometrů západně od metropole Atén.

Média přinesla záběry z vyplavených letovisek, jako je například i českým turistům velmi známý poloostrov Chalkidiki na severu země. V oblasti uvyklé v těchto dnech zpravidla na teploty nad 30 stupňů Celsia dosahují nyní teploty maximálně 23 stupňů.

Místní meteorologové varují, že situace se podle všeho nezmění ani v prvním prázdninovém týdnu, kdy davy turistů, zejména rodiny s dětmi, začínají brát oblíbená přímořská letoviska útokem.