Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská armáda mocně posiluje? Putin se pochlubil, že má skvělé zbraně

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin se dnes zúčastnil slavnostního ceremoniálu v Kremlu s absolventy vojenské akademie. Při té příležitosti prohlásil, že budoucí jaderné zbraně, které Rusko nyní má nebo dokončuje, jsou "o roky, ba o desetiletí" před návrhy v zahraničí.

Putin, který je zároveň vrchním velitelem ruských ozbrojených sil, se pochlubil ruským technologickým pokrokem. „Řada našich zbraňových systémů je roky a možná desetiletí před zahraničními analogiemi," řekl. Moderní zbraně podle jeho slov přispívají k mnohonásobnému zvýšení ruského vojenského potenciálu.

Vývoj ruských zbraní podle něj dosáhl „skutečného průlomu". Vyzdvihl například novou hypersonickou raketu Avangard a novou mezikontinentální balistickou raketu Sarmat, které by měly být zařazeny do výzbroje příští rok. Zmínil se rovněž o hypersonické střele Kinžal, kterou jsou už vybaveny jednotky jižního vojenského okruhu.

Tyto systémy patří k řadě nových ruských jaderných zbraní, o nichž šéf Kremlu mluvil v březnu v době trvajícího velkého napětí mezi Ruskem a Západem. Sarmat má nahradit rakety Vojvoda ze sovětských dob, které jsou na Západě nazývané Satan a které mohou nést deset jaderných hlavic.

Putin také uvedl, že raketa Avangard má mezikontinentální dosah, může letět v atmosféře dvacetinásobně rychleji než zvuk a během letu k cíli měnit směr i výšku, čímž je „naprosto nezranitelná" jakýmikoli prostředky protivzdušné obrany, včetně raketových systémů.

Projev pronesl ve chvíli, kdy se intenzivně připravuje jeho setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem ohlášené na 16. červenec v Helsinkách. Rusko-americké vztahy se dostaly na nejnižší úroveň od konce studené války zejména kvůli ukrajinské krizi, válce v Sýrii a obvinění, že se Rusko snažilo ovlivnit prezidentské volby ve Spojených státech v roce 2016.

Témata:  Vladimír Putin Ruská armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy