Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kanada zavádí odvetná cla na zboží z USA

Kanadský parlament
Kanadský parlament
Foto: Pixabay

Ottawa - Kanadská vláda zveřejnila konečný seznam výrobků, kterých se při dovozu z USA dotknou odvetná cla. Zároveň představila podpůrný balíček pro domácí průmysl zasažený americkými cly. Opatření vyjdou na dvě miliardy kanadských dolarů (33,8 miliardy Kč).

Na vybrané americké zboží dovážené do Kanady v celkové hodnotě 16,6 miliardy kanadských dolarů (281 miliard Kč) se od 1. července budou vztahovat cla ve výši deset až 25 procent. Většinou půjde o výrobky z oceli a hliníku, ale dotknou se například i kávy, kečupu nebo whiskey. "Nebudeme (tu záležitost) eskalovat a nebudeme ustupovat," řekla kanadská ministryně zahraničních věcí Chrystia Freelandová. 

Podpůrný balíček sestává až do výše 1,7 miliardy kanadských dolarů z firemních úvěrů a pojištění pro společnosti podnikající v ocelářství, hliníkárenství a v příbuzných odvětvích.

Spojené státy zavedly cla na dovoz oceli a hliníku pro Kanadu stejně jako pro Evropskou unii k 1. červnu s argumentem ochrany americké národní bezpečnosti. Kanada kvůli jejich uvalení podala na Washington obratem stížnost u Světové obchodní organizace (WTO).

Také Rusko podalo u WTO stížnost na americká cla. Moskva předložila WTO žádost o konzultace s USA, což je první krok k řešení sporů na půdě této organizace, napsala agentura Reuters.

Rusko v květnu uvedlo, že pro jeho export budou americká cla znamenat dodatečnou celní zátěž v hodnotě 538 milionů dolarů (12 miliard Kč) ročně. Ministr hospodářského rozvoje Maxim Oreškin tento měsíc prohlásil, že Rusko vytvoří seznam odvetných cel, která budou nastavena tak, aby neohrozila domácí ekonomiku.

Témata:  Kanada clo USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.