Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová hýbe Německem: AfD se pustila do kancléřky, lidé se bouří

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Augsburg (Německo) - Dohoda o zpřísnění azylové politiky je podle šéfa německé extremistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alexandera Gaulanda naprostý propadák. Řekl to na sjezdu strany, proti kterému protestuje několik tisíc lidí.

Gauland také vzkázal předsedovi bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) a spolkovému ministru vnitra Horstu Seehoferovi, že jedinou jeho šancí, jak se zasloužit o Německo, je svrhnout kancléřku Angelu Merkelovou.

Bavorská CSU je sesterskou stranou kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie. Seehofer v současnosti vede s Merkelovou spor ohledně migrační politiky, který ohrožuje existenci německé vlády. Bavorsko čekají v říjnu volby do zemského sněmu a politici CSU se obávají, že jí AfD přetáhne voliče.

"Merkelová padne, bez ohledu na to, jak dlouho bude ještě veslovat rukama," tvrdil za aplausu účastníků sjezdu Gauland, jehož stranu v Německu podle průzkumů podporuje okolo 14 procent lidí. Do Spolkového sněmu se dostala při posledních volbách loni na podzim. Gauland také varoval, že zemi kvůli přílivu migrantů hrozí "výměna obyvatelstva".

Témata:  Německo Angela Merkelová AfD

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy