Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Středozemním moři se pohřešuje 63 migrantů

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Tripolis - Ve Středozemním moři je pohřešováno 63 osob. Pluli na lodi převážející migranty, která se dnes potopila u libyjského pobřeží.

Celkem 41 lidí zachránila pobřežní stráž z libyjského města Zuvára na severozápadě země. Na twitteru o tom informovala libyjská pobočka Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Žádné další podrobnosti o incidentu nebyly známy.

Libye je jednou z hlavních zemí, odkud se migranti z Afriky vydávají po moři do Evropy. Více než 650.000 se jich dostalo do Itálie v uplynulých čtyřech letech, kdy pašeráci lidí využili bezpečnostního vakua v této severoafrické zemi.

Od loňského léta ale počet vypravených člunů s migranty výrazně klesl, a to i díky zvýšené aktivitě libyjské stráže podporované Evropskou unií. Příslušníci stráže často zadrží čluny dříve, než se dostanou k mezinárodním lodím, které by je přepravily do Evropy.

Témata:  uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy