Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výměna vězňů mezi Kyjevem a Moskvou? Strany by si mohly vyměnit desítky zajatců

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Kyjev - Ukrajinské vedení dnes zveřejnilo seznam osob zadržovaných Ruskem nebo proruskými separatisty, které má Kyjev v úmyslu vyměnit za Rusy vězněné na Ukrajině. Z každé strany jde o 23 osob. Propuštění zajatců uložila účastníkům donbaského konfliktu už mírová dohoda z Minsku z roku 2015, zatím se ale podařilo osvobodit touto cestou jen nevelký počet lidí.

V poslední době se ve výměně zajatců výrazně angažují ombudsmanky obou zemí Ljudmyla Denisovová a Taťjana Moskalkovová. I jejich úsilí ovšem naráží na značné problémy.

Místopředsedkyně ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková dnes řekla, že Kyjev je připraven propustit v rámci výměny osoby odsouzené na Ukrajině za údajné teroristické akce v Oděse, Charkově, Kyjevě, Chersonu a Ternopilu nebo zatčené během vojenských operací v Donbasu.

Výměnou žádá mimo jiné osvobození ukrajinského režiséra Oleha Sencova, který si odpykává trest 20 let vězení za údajné teroristické akce na Krymu, nebo novináře Romana Suščenka, odsouzeného k 12 letům za údajnou špionáž.

Zda k výměně ve formátu "23 za 23" dojde, není jasné. Agentura TASS dnes oznámila, že ruská ombudsmanka Moskalkovová odmítla návrh Kyjeva s odvoláním na byrokratické překážky. 

Témata:  Ukrajina Oleg Sencov Rusko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 15:31

Mrazivé počasí odezní, přetrvá v jednom kraji. Platí výstraha

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy