Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sankce USA těžce dopadají na ruské miliardáře, musejí se zbavovat soukromých letadel

Ruská měna, rubl
Ruská měna, rubl
Foto: Pixmac

Moskva - Sankce USA těžce dolehly na ruské miliardáře, ti se teď zbavují i svých soukromých letadel. Buď proto, že pro ně nemají náhradní díly, nebo nejsou schopni ufinancovat leasing.

Gennadij Timčenko, jehož majetek odhaduje časopis Forbes na 15 miliard dolarů (335 miliard korun), je na černé listině USA od ruské anexe Krymu v roce 2014. Podle Reuters letos prodal svůj soukromý letoun Gulfstream G650, jehož pořizovací hodnota je kolem 60 milionů dolarů. Pořídil si ho v roce 2013. Stroj podle Timčenka nebyl provozuschopný, protože kvůli sankcím nejsou dostupné náhradní díly ani navigační software.

"Hliníkový král" Oleg Děripaska se ocitl na letošním dubnovém americkém sankčním seznamu, který postihl osoby z bezprostředního okolí ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ve snaze odstranit své firmy z dosahu sankcí Děripaska v květnu odstoupil z představenstva společnosti En+, která spravuje jeho aktivity v oblasti hutnictví a hydroenergetiky. V květnu ruský magnát zrušil leasing tří soukromých letadel, jejichž financování prý nebyl schopen zvládnout.

Témata:  Rusko protiruské sankce letectví a letadla USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.