Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé, co chtěli zaútočit v Německu, přišli do země schování mezi uprchlíky

Uprchlíci na německém nádraží
Uprchlíci na německém nádraží
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín – Od teroristických útoků v Bruselu uplynulo jen něco málo přes dva měsíce a Evropu znovu šokovala zpráva o teroristické skupině Islámský stát (IS). Ta tentokrát údajně chystala útoky v německém Düsseldorfu; lidi, kteří je měli provést, se ale podařilo zadržet. Podle německého serveru Deutsche Welle teroristé do Evropy přišli jako uprchlíci.

Teroristé mezi uprchlíky

Server uvádí, že v německém Düsseldorfu plánovala zaútočit skupina čtyř lidí, ačkoliv server Spiegel Online mluvil celkem až o deseti podezřelých.

Podotýká, že antiimigrační skupiny a osobnosti opakovaně varovaly, že se mezi uprchlíky ukrývá malý počet džihádistů, kteří se tímto způsobem dostávají do Evropy.

„Minimálně dva z útočníků v Paříži před vykonáním hrůzných činů ve francouzském hlavním městě minulý rok v listopadu přišli balkánskou cestou, jak tehdy informovala média," připomíná server.

Nedostatečná bezpečnost?

Podle serveru k tomu došlo i v tomto případě. „Minimálně dva z těchto mužů přišli do Turecka a následně samostatně prošli přes Řecko – přes balkánskou cestu do Německa – minulý rok v březnu a červnu," uvádí.

Na celý plán teroristických útoků se ale přišlo až letos v únoru, kdy se jeden z podezřelých v Paříži sám přiznal policii. Server varuje, že toto odhalení s velkou pravděpodobností povede k obnovení kritiky, které Německo i Brusel čelí kvůli nedostatečným kontrolám příchozích uprchlíků.

Server také připomíná, že pro Německo, kam během minulého roku přišlo asi 1,2 milionů uprchlíků, jde o obzvláště naléhavý problém. Sami uprchlíci se pak obávají, že přítomnost několika radikálů mezi stovkami tisíc běžných lidí zničí jejich pověst, podpoří xenofobii a způsobí další problémy.

Uprchlický stereotyp

Mezi uprchlíky se navíc podle serveru nachází i lidé, kteří se nechtějí začlenit do normální společnosti, čímž opět trpí pověst všech uprchlíků. Jak podotýká, mohli by zde být i zločinci, kteří prchají před stíháním ve své domovské zemi.

„Změní se to ve stereotyp. Všichni se budou dívat na uprchlíky a říkat si: ‚jsou to zločinci, jsou to teroristé,' což je nepřijatelné," sdělila serveru Delšan Aliová, syrská uprchlice, která již devět měsíců žije v Německu.

Sama ale uznává, že se mezi uprchlíky zřejmě schovávají nejen džihádisté, kteří chtějí v Evropě páchat teroristické činy, ale i zločinci, kteří již páchali zločiny v Sýrii nebo jinde.

Témata:  terorismus uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy