reklama

Podle něj je lepší počkat, až z jeskyní opadne voda. Pokud neopadne, doporučil by děti transportovat na nosítkách s obličejovou maskou. Záchranáři našli všechny členy skupiny živé po devíti dnech asi čtyři kilometry od vchodu do jeskyně. Její části jsou zatopené.

Fotbalisty ve věku 11 až 16 let i s pětadvacetiletým trenérem uvěznily před deseti dny v jeskyni povodně. Záchranáři chtějí do jeskyně po dobu čtyř měsíců dopravovat jídlo a pití a mezitím chlapce učit potápění, díky kterému se budou moct dostat ven.

"Já to považuju za velice obtížné a ne-li nemožné. Potápění se sice jde naučit za týden, ale dobrý jeskynní potápěč se trénuje i několik let. Podle zpráv některé ty děti neumějí ani plavat. Navíc jsou vystresované a osláblé," uvedl Šebela.

Podle něj je těžké říct, kolik ze čtyřkilometrové trasy je pod vodou, navíc bude voda kalná, prostory mohou být úzké a může se plavat proti proudu. "Pro zkušeného potápěče to může být na několik hodin. Záchrana dětí může být na více hodin i den a více. Láhev s kyslíkem vydrží na hodinu na dvě, pokud je člověk pod stresem a dýchá více, může ji vydýchat i za půl hodiny. Čtyři kilometry zatopených jeskyní jsou náročné pro zkušené potápěče, ne pro děti, které neumějí plavat," přiblížil možné problémy Šebela.