Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atmosféra v Polsku houstne: Předsedkyně nejvyššího soudu přišla do práce navzdory slovům prezidenta

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Předsedkyně polského nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová dnes ráno přišla do práce navzdory skutečnosti, že v úterý prezident Andrzej Duda potvrdil její odchod do důchodu. Soudkyni přišly podpořit stovky lidí.

"Nejsem tady kvůli politice, přišla jsem bránit vládu práva," prohlásila dnes Gersdorfová, která ostře kritizuje útok vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) na nezávislost justice.

V úterý se sešla s prezidentem, který trvá na jejím odchodu. Gersdorfová naproti tomu opírá své pokračování ve funkci o ústavu, podle níž její mandát předsedkyně vyprší až koncem dubna 2020. To minulý týden potvrdilo i jednomyslné usnesení soudců nejvyššího soudu.

Polská konzervativní PiS od nástupu k moci v roce 2015 zdůrazňuje, že změny v justici jsou nezbytné, aby soudy byly efektivnější a spravedlivější. 

Na základě zákona mají na penzi odejít soudci nejvyššího soudu, kteří dosáhli 65 let, jichž je podle médií 27 z celkových 73. Kvůli zákonu se Varšava dostala do konfliktu s Evropskou komisí. Řízení v této věci ještě neskončilo, Polsko může být pohnáno až před unijní soud.

Témata:  Polsko justice Andrzej Duda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy