Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nad Atlantikem se zformoval první hurikán této sezony, dostal jméno Beryl

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: NOAA (National Oceanic & Atmospheric Administration)

San Juan - Nad Atlantikem východně od souostroví Malé Antily se v pátek zformoval první hurikán letošní sezony, dostal jméno Beryl. Ostrovy v Karibiku by měl dle meteorologů zasáhnout v noci z neděle na pondělí.

Beryl je aktuálně na pětistupňové škále klasifikován jako hurikán první kategorie. Mohl by ještě zesílit, po víkendu ale má začít slábnout.

Hurikán provází vítr o rychlosti 130 kilometrů v hodině a na ostrov Dominika by mohl přinést 15 až 30 centimetrů srážek. Ostrovní stát se přitom stále vzpamatovává z následků hurikánu Maria, který zde loni na podzim udeřil jako bouře nejničivější kategorie.

Bouře by se měla v pondělí prohnat jižně od Portorika, kde loni napáchal hurikán Maria obrovské škody a zabil desítky lidí. "Vše sledujeme minutu po minutě. Není to čas na paniku, ale čas na to, abychom se připravili," uvedl guvernér Portorika Ricardo Rosselló. 

Témata:  hurikán Portoriko počasí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy