Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupci USA a KLDR se dohodli na vytvoření pracovních skupin pro kontrolu denuklearizace

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.boston.com

Pchjongjang - Zástupci USA a KLDR se dohodli na sestavení pracovních skupin, které se budou zabývat "podstatnými věcmi" včetně ověřování snah o dosažení denuklearizace. Rozhovory navazují na dohodu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, která byla podepsána na summitu v Singapuru 12. června.

V Pchjongjangu dnes druhým dnes pokračuje návštěva šéfa diplomacie USA Mikea Pompea. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová řekla, že jednání ministra s představiteli severokorejského režimu se týkala kromě otázek spojených s denuklearizací také repatriace ostatků amerických vojáků, kteří padli během korejské války v 50. letech.

Severní Korea se v červnu zavázala spolupracovat s USA na likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově, za což dostane od Washingtonu bezpečnostní záruky.

Od vrcholné schůzky KLDR sice nepodnikla žádné jaderné ani raketové zkoušky, satelitní snímky ale vypovídají o zlepšování infrastruktury v jaderném středisku KLDR.

Pompeo má dnes celý den jednat s vysokým představitelem severokorejské komunistické strany a bývalým šéfem tajné služby KLDR Kim Jong-čcholem. Poté má šéf americké diplomacie zamířit do Tokia.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy